צבעונית: הנחיות למשתמשים
- Amit Papir
- 25 באוק׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 12 בינו׳ 2021
הסיפור צבעונית טומן בחובו אפשרויות בלתי נגמרות לשיח מעמיק בנושא הרגשות, התחושות והמחשבות המלוות את ילדינו (ואותנו) במסע החיים הרבגוני. הספר אידיאלי לשימוש של אנשי חינוך לגילאי 3-6 (גננות, מורים וגם הורים) בעבודתם עם ילדים ומקווה להוות כלי לתיווך והבנה מיטיבה של חוויות היום-יום.
במאמר הבא תמצאו הנחיות כיצד ניתן להשתמש בצבעונית ככלי חינוכי ליצירת שיח מיטיב עם הילדים.

צבעונית נותנת לנו ההורים ואנשי החינוך את האפשרות לשפה משותפת עם הילדים, שיח כן, פתוח ומכיל ביננו לבינם ובינם לבין עצמם על טבעם של התחושות הרגשות והמחשבות שלנו להופיע ולהתחלף ללא הזמנה בצמוד לחוויות היומיום המשתנות.
כאמור בספר, ״בכל ילד ובכל ילדה, בכל איש ובכל אישה מתגוררת ייצורית צבעונית מופלאה...צבעונית נמצאת תמיד בלב ובראש, ובכל רגע אפשר בה לפגוש.״ - צבעונית מדמה את עולמנו הפנימי - היא דמות דמיונית לחלוטין שהומצאה במכוון לדמיון הפורה של ילדים וליכולתם המדהימה ללמוד, להתעצב ולפתח יציריתיות והבנות בשנותיהם הראשונות בעזרת הדמיון.
בחלק הבא אעלה בפניכם מספר אפשרויות קטנות לשיח עם הילדים סביב הספר במטרה להעביר לילדים את הערכים הטמונים בו בצורה מיטבית -
כבר לאחר הצגת הכריכה והקראת שני העמודים הראשונים - ניתן לעצור לרגע, להראות שוב לילדים את הדמות בכריכה ולשאול אותם מה דעתם עליה, מה הם חשים שהם מביטים בה, ולחזור על הנקודה הדמיונית שאצל כולנו בלי יוצא מן הכלל מתגוררת ייצורית צבעונית מופלאה בפנים. ואיך זה מרגיש להם לדמיין דמות כזו אצלם, שתמיד בפנים ושומרת על הבית שלה ומקבלת אורחים מגוונים? כאן אפשר לרמוז שבסוף הסיפור יגלו לנו שיטה קסומה לחוש ולפגוש את צבעונית ואת האורחים המגוונים שמגיעים.
אפשר להוסיף את השאלה ליצירת עניין: ״ רוצים שנמשיך ונראה על מה הסיפור?״ הרוב המוחלט כבר יסתקרן ויהיה מעוניין להבין יותר לעומק .
כבר לאחר הצגת הכריכה והקראת שני העמודים הראשונים - ניתן לעצור לרגע, להראות שוב לילדים את הדמות בכריכה ולשאול אותם מה דעתם עליה, מה הם חשים שהם מביטים בה
וכאן אפשר להמשיך את הסיפור.
הסיפור עצמו לוקח את הקורא (או המאזין) להצצה ליום בחיי הילד אלון והדמות צבעונית אשר מתגוררת בתוכו ולמפגש שלהם עם מגוון האורחים (הרגשות) שמגיעים לבקר בביתה של צבעונית.
בכל אורח שמבקר, אפשר לעצור לרגע ולפתוח בדקותיים של שיח עם הילד/ים על אותו אורח- אותה הרגשה- ניתן לשאול שאלות כגון:
האם מוכר לכם אורח כזה? האם צבעונית שלכם אירחה פעם אורח בדמות התרגשות/כעס/כאב/שמחה?
איך הייתם מתארים את האורח? האם יש לו צבע? איפה הוא מורגש בדרך כלל בגוף?
כשאורח כזה מגיע לבקר אצלכם ואת צבעונית שלכם- למה לדעתכם הוא מופיע? בעקבות מה? מה הוא מבקש מאיתנו?
מה אתם עושים בדרך כלל כשאורח כזה מגיע לבקר אצלכם?
אתם תידהמו לגלות כמה רגישות ואילו תשובות מרתקות ומפתיעות יהיו לילדים לתת לכם.
*האורחת האחרונה והמיוחדת שמבקרת אצל צבעונית היא כמובן אורחת נפלאה ושמה אהבה.
הייתי ממליצה לחזור ולהתעכב על סוגיה וגווניה השונים של האהבה בעולם.
לאילו גילאים מיועד הספר?
**הספר לגילאי 3-6 מיועד לקריאה חוזרת, מיועד לפיתוח כלים להתבוננות, ליצירת שפה משותפת עם הילדים. בעזרת הסיפור ושימוש בדמויות שבו על חוויות היומיום המשתנות, אנחנו יכולים ביחד איתם, להתבונן ולקבל בשלווה את האורחים המגוונים שצבעונית המתגוררת בתוכנו מקבלת בכל רגע ורגע בחיים, ולהעניק להם כלים שמישים להתמודדות מיטיבה עם אתגרי החיים השונים.
**החל מגיל 7 ועד גיל 120- צבעונית עשויה להיות דמות שמלווה ונוכחת בשיח ביננו ובין יקירנו ובינם לבין עצמם. אני רואה בספר ככלי יעיל ונעים להתבוננות והיזכרות בטבען של התופעות השונות המתרחשות מסביבנו ובתוכנו לאורך החיים.

אני מאמינה בלב שלם שצבעונית תפתח אצלכן/ם רעיונות לשיח ותקשורת מרעננת עם הילדים ותעזור ללמד אותם לחיות עם עצמם ועם סביבתם בביטחון, אמון ושלום.
האפשרויות הן רבות ומגוונות ואני בכל יום עובדת על מערכים להנגשת הרעיונות לעבודה עם הספר לכל איש/אשת חינוך שזה עשוי לתמוך להם בעשייה מול הילדים. בקובץ הבא אעלה מספר הפעלות יצירה בנושא הספר שאני מזמינה אתכן/ם לנסות עם הילדים- יצירה קשובה היא אחד הכלים המדהימים לפיתוח סבלנות יצירתיות והתמדה בקרב ילדים צעירים.
בנוסף אני מזמינה אתכם לצפות בסרטונים שהעליתי באתר אשר נותנים הצצה ודוגמא למספר תרגילי קשב מקסימים, קצרים ופשוטים לפיתוח מיומנויות של הקשבה שאפשר ואף מומלץ לנסות עם הילדים (לעמוד סרטוני הנחייה לדוגמא ״שפת הקשב״ לחצו כאן)
(יש לכן רעיונות לעבודה עם הילדים בעזרת צבעונית?- שתפו אותי במייל כאן למטה)
מי יתן ונדע להיות ולהעביר ליקירנו הקטנטנים כלים לחיי חופש ביטחון ושמחה.
Comments